PALEIS OP DE MEIR. FLORALIEN.

 

 

Gent heeft de Floraliën, Antwerpen het Paleis op de Meir. Maar wat zou het betekenen als de twee hun krachten eens bundelden? Topfloristen uit binnen- en buitenland zullen tussen 5 en 9 oktober 2022 het historische pand op de Meir omtoveren tot een bloemenfestival. Ook Antwerpse floristen kregen van het team van de Gentse Floraliën, erfgoedorganisatie Herita en de Stad Antwerpen de opdracht om elk een koninklijk salon vanuit een eigen visie van bloemen te voorzien. Want niets is meer uniek dan wat ontstaan is in de natuur.

Bloemen van papier

Mira en haar echtgenoot Valerii van Mio Gallery belandden in 2021 vanuit Oekraïne in Antwerpen. In de koffers: papier, scharen, flexitubes en lijm.
Mira: “We maken onze papieren bloemen inderdaad met de hand, alleen voor het op maat snijden van de vellen hebben we machines. We hebben maar één inspiratiebron: de natuur. Omdat we met specifiek papier werken, zijn we beperkt in kleuren en kunnen we niet alle bloemen maken. Daarom maken we onze bloemen zo groot mogelijk. Big is not big enough! Maar hoe groter, hoe moeilijker het is om ze rechtop te houden. Daar besteden we veel tijd aan en het is bijna wiskunde om de wetten van de zwaartekracht te omzeilen. Al beseffen we goed dat we de competitie met de natuur nooit kunnen winnen. Voor de Floraliën kozen we voor klaprozen. We installeren ze in de winkel en het atelier van de The Chocolate Line omdat daar geen echte bloemen kunnen. De bezoekers zullen verbaasd zijn over wat je met papier allemaal kan doen. Valerii en ik werken in ons atelier uiteraard niet alleen. We hebben een heel team dat ons helpt bij grote volumes. Elk van onze bloemen is uniek en verschilt van de ander. Het is zoals met handschriften: het is van iedereen anders, ook al schrijven we dezelfde woorden.”
Text: Suzanne Antonis
Photo: Nattida-Jayne Kanyachalao